"Econofizica – abordarea fenomenelor economice folosind analiza seriilor temporale, modelarea si controlul haosului deterministic în modelele economice cu aplicaţii în domeniul pieţei competitive si al sectorului bancar"

bullet

Home

bullet

Informatii

bullet

Proiect

bullet

Referinte

bullet

Articole si Carti

bullet

WWW

bullet

Model Matematic

bullet

Listing MATLAB

bullet

INCDFLPR

bullet

Facultatea de Fizica

bullet

ASE Bucuresti

bullet

Colective

 

 

     

bullet

Cercetarea teoretică şi empirică privind deciziile economice, organizarea,  comportarea şi schimbarea economico-socială sub toate aspectele permite îmbunătăţirea înţelegerii asupra modalităţilor în care cunoaşterea umană (cognitivă, informaţională şi analitică) influenţează activitatea structurilor economice şi sociale la scară micro şi macro-comportamentală. În cadrul acestor eforturi, înţelegerea relaţiilor de graniţă dintre economic-social şi celelalte ştiinţe (fizică, matematică, biologie, fiziologie, psihologie, drept, antopologie, sociologie, etc...) joacă un rol deosebit de important astăzi, când tendinţele de globalizare se resimt nu numai în domeniul schimbului economic şi informaţional ci şi în acela al ştiinţelor „fundamentale”.

bullet

Printre aceste eforturi relaţia dintre fizică şi economie-social a devenit privilegiată, fiind definită chiar o nouă ramură de cercetare econo-fizica, care abordează analiza fenomenelor economice din prisma teoretică a fizicienilor .

bullet

La fel ca şi economiştii, fizicienii văd în economie o colecţie de unităţi complexe, în  interacţiune, în care orice depinde de orice. Modul în care se realizează această dependenţă este analizat de fizicieni ca fiind sub ordinea unor legi robuste, empirice, care descriu şi ne permit să înţelegem aceste interacţiuni complexe.

bullet

Proiectul îşi propune realizarea unei documentări ştiinţifice si teoretice cu privire la noutăţile si realizările din domeniu pe plan extern,  diseminarea pe scară largă a informaţiilor privind econo-fizica, acest lucru începând chiar prin organizarea unui seminar international (a se consulta adresa www.econophysics.ase.ro), pentru a prezenta si a atrage spre acest domeniu de cercetare atât pe potenţialii utilizatori ai rezultatelor, dar mai ales pe tinerii viitori cercetători. Se urmăreşte prin acestea crearea unui cadru local favorabil dezvoltării cercetărilor privind econofizica.

bullet

Se are în vedere organizarea in continuare a unor întâlniri internaţionale (şcoli de vară) în România având această tematică.

bullet

Abordarea acestui domeniu de cercetare permite începerea pe plan local a unui drum nou, atat in fizica, cat si in economie.